Kaj je to treking? To je bilo moje prvo vprašanje, ki sem ga zastavila svojemu možu.  Ja, prav mož me je navdihnil za to. Oba sva si želela nekaj novega, nekaj skupnega, nekaj česar še nisva preizkusila. Naveličala sva se teka po asfaltu, mož je že imel nekaj izkušenj iz Brajnikovega memoriala, udeležil se je tudi  Mestnih Avantur v Mariboru, in tako sva se leta 2010 prvič prijavila na slovensko treking ligo in to kar na ta ultro ( 40 km).

Če rečem, da ni bilo hudo, se bom zlagala. Bilo je pasje, vsaj meni, za moža ne vem, ker mi tako ali tako na trekingu ne pokaže, da mu je težko, ampak to naj vas ne prestraši, kajti človek se ne počuti vsak dan isto - dobro razpoloženje, tako je tudi pri teku, danes tečeš kot ura, drugič pa si cel težek. Tako pač je. A treking ni le tek, ni Ljubljanski maraton, ko od štarta do cilja tečeš v koloni oziroma v skupini. Tu moraš verjeti vase, ko tečeš po brezpotju in nikjer ne vidiš drugih, da bi videl ali si na pravi poti. Adrenalin, ko iščeš pravo pot do cilja, za tabo pa se usuje gruča tekmovalcev. V letu 2010 sva dala čez 2 tekmi na ultri, leta 2011 pa celotno treking ligo. Občutek je nepopisen. Vsaka tekma nama je pustila majhne spominčke ( npr. Bovec - zelo lepa trasa, domov prinesla veliko modric na nogi, piki divjih os; Vremščica - neodkrite lepote Krasa, občudovanje lepote Slovenije...) ja veliko je spominov, ki ostanejo samo tebi in se jih ne da opisat, to je potrebno doživet z dušo in srcem. Prijatelji nama zavidajo za tako uspešne teke, drugi sprašujejo kaj vidiva v tem, da pretečeš 20 km, pa še hribi? Pa saj sta nora?

Nora? Ne, sva pa zasvojena s tekom, kajti to nama daje nove moči, energije, midva praviva, da si moreva zopet napolnit baterije, ki jo poleg službe  potrebujeva še za svojo 8 letno hči Niko ter 6 letnega sina Črta. Zakaj tečeva skupaj in zakaj ne vsak zase? Oba sva malo popustila pri svojih dejavnostih in tako našla skupni jezik, ki naju še bolj povezuje.

Za konec pa še misel, ki naju vedno spremlja:

“Zmaga nad samim seboj je največja zmaga.” − Platon, antični filozof .
Renata Hojnik

Sodelujemo

v    GIZ Pohodništvo  lenug logoamfibija logo