• Sem sposoben za ta šport?
  • Naj vzamem s seboj pohodniške palice?
  • Ne znam orientacije, ali lahko nastopim?
  • Kako se tekmuje v dvojicah?
  • Kaj naj obujem?
  • Kako je s tekom na tekmovalnem trekingu?
  • Kaj je tekmovalni treking?


Sem sposoben za ta šport?

Tekmovalni treking je doživljajska rekreacija po meri vsakega. Merjeje časa vsakemu udeležencu sicer naredi čar tekmovalnega vzdušja, vendar...

...vendar, ko se nekateri borijo za mesta, mnogi drugi jemljajo zadevo kot popotovanje z omejenim rokom trajanja. Res je, da so trase razmeroma dolge, a je tudi časa za dokončanje vsakega treking projekta dovolj. Dobro je, da smo pred prvim nastopom vsaj osnovno uhojeni.
Tekmovanje traja cel dan in ko najhitrejči zaključijo v nekaj urah, imajo vsi ostali ponavadi do 12 ur časa za dokončanje trase in izziva. Tudi če jim to ne bi uspelo, se jih lahko pošlje v cilj po skrajšani trasi, pa bodo na koncu vseeno uvrščeni. Zmagovalci so na koncu prav vsi!

Naj vzamem s seboj pohodniške palice?

Tisti najhitrejši tekmovalci jih po vsej verjetnosti ne bodo imeli, ker bodo lep del trase morda tekli. Palice prav tako niso obvezni del opreme. Tistim, ki jih sicer ne uporabljajo, bodo zadevo otežile.
Če pa ste navajeni hoditi s palicami, pa vam bodo ščitile kolena in hrbet pri spustih. V hrib si pri utrujenosti s palicami tudi zelo pomagamo. Po ravnem pa lahko hodite celo nordijsko.
Pa še to! Palice lahko med tekmo, če so nam odveč, začasno pustimo pri kaki živi KT ali kje drugje na trasi. Na drugi strani pa si lahko oporo, če palic nimamo, nenazadnje priskrbimo v vsakem gozdu - s suhljadjo.

Ne znam orientacije, ali lahko nastopim?

Na trekingih ni specialne orientacije, kot jo poznajo npr. orientacisti... Potrebno je osnovno znanje branja karte, kompasa in odločanje o smeri napredovanja. Trasa je v veliki večini na običajnih markiranih poteh in ne sme biti prav zapletena. Kljub vsemu pa je potreba pazljivost npr. na razpotjih in če smo hitri (tek). Ni namen, da bi se ljudje na izgubljali, temveč da bi znali svoje izkušnje in znanje maksimalno uporabiti kot morebiten bonus pri napredovanju. Če se ne znate samostojno gibati v naravi, lahko:
- sledite tekmovalcem pred vami (ki se vas pa bodo seveda skušali morda nekako otresti)
- tekmujte v dvojicah – ki so prav za take primere (več v naslednji točki)

Kako se tekmuje v dvojicah?

Tekmovanje v dvojicah nudi večina trekingov v STL za naslednje namene:
- druženje na trasi
- za primer, če posamezen tekmovalec ni dovolj izkušen npr. v samostojem napredovanju
- dodatna kategorija kot izziv.
Tekmovalca se prijavita pod skupnim imenom ekipe dvojic in morata biti ves čas tekme skupaj, sicer nista uvrščena oz. ne dobita točk Lige v kategoriji dvojic.
Vse ostalo o dvojicah in rezervnem ekmovalcu preberite v pravilih STL.

Kaj naj obujem?

Tekmovalni treking je v osnovi cross country. Največ tekmovalcev uporablja... lahke nizke pohodne čevlje ali tekaške copate za cros in neravne terene. Z višjimi čevlji zaščitimo gležnje, utrdimo korak, a tudi povečamo težo posameznega stopa na razmeroma dolgi kilometraži.V glavnem se je smiselno pri obutvi zgledovati po pustolovcih, gorskih tekačih. Glavno pa je seveda lasten občutek, utrjenost in izkušnje.

Kako je s tekom na tekmovalnem trekingu?

Tek je vsekakor dovoljen, a se marsikdaj izkaže, da smo pri teku prehitri pri odločanju in opazovanju, tako da zgrešimo optimalno smer. Marsikdaj tekač večkrat prehiti taistega pohodnika, ne da bi ta pohodnik vmes kdajkoli prehitel tekača. Izbira za dober rezultat je kombinacija hoja-tek, vendar so trekingi v osnovi zasnovani tako, da jih je mogoče (če ne delamo večjih napak in postankov) uspešno zaključiti tudi samo s hojo.

Kaj je tekmovalni treking?

Tekmovalni treking je družabno tekmovalna prireditev, kjer organizator na neki lokaciji poveže najbolj zanimive točke med seboj v predvideno traso.
Smer potovanja je tako le nakazana z obveznimi kontrolnimi točkami (KT), ni pa označena, niti varovana in oskrbovana. Udeleženci prehajajo od KT do KT poljubno, glede na lastno iznajdljivost, razen če ni določeno drugače.
Organizator pred tekmovanjem razloži traso, po tekmovanju pa sledi družabno srečanje.

 

Sodelujemo

v    GIZ Pohodništvo  lenug logoamfibija logo